MENUTop

Wat is Iyengar Yoga?

Iyengar yoga is een klassieke vorm van hatha yoga, vernoemd naar de grondlegger van deze methode: Mr. Bellur Krishnamukar Sundara Iyengar. Hij heeft zijn hele leven (1918-2014) aan yoga gewijd. Voor zijn baanbrekend werk kreeg B.K.S. Iyengar veel prestigieuze onderscheidingen. Hij werd onder andere door Time Magazine genoemd als één van de 100 invloedrijkste mensen ter wereld.
"You do not need to seek freedom in a different land, for it exists within your own body, heart, mind and soul" - B.K.S. Iyengar
Met de Iyengar methode leer je met zorg en stap voor stap de essentie van yoga. Om dit te bereiken heeft deze yoga vijf belangrijke pijlers: alignment, precisie, timing, sequencing en het gebruik van hulpmiddelen. Door het aanleren en met precisie uitvoeren van de yogahoudingen leer je te ontspannen door inspanning. En door het in lijn brengen van je lichaam train je zowel je lichaam als je geest om aanwezig te leren zijn met wat er is. Je bouwt binnen deze vorm van yoga een evenwicht op tussen lichamelijke stabiliteit, geestelijke gerichtheid en diepe ontspanning. Een reis van buiten naar binnen, die je krachtig en soepel maakt en uiteindelijk een vrijer mens!
Iyengar yoga is een systeem waarin hoge, internationaal gelijkgeschakelde kwaliteitseisen gesteld worden aan de leraren. Er is veel aandacht voor continue ontwikkeling en bijscholing. Een Iyengar yogaleraar worden en zijn, vraagt een enorme commitment. Op deze wijze wordt de kwaliteit van een Iyengar yogales gewaarborgd.

De Iyengar yoga certificering heeft dan ook een hoge internationale standaard en wordt pas verkregen na jaren gedisciplineerde training en verdieping van Iyengar yoga. Wereldwijd leggen alle Iyengar yogaleraren dezelfde examens af, gebaseerd op asana’s, pranayama, kennis van filosofie en anatomie.
Voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen op de website van Iyengar Yoga Vereniging Nederland, www.iyengaryoga.nl.