MENUTop

Even voorstellen ...

, mijn naam is Manita Schwillens.
Mijn eigen allereerste yogales herinner ik mij nog als de dag van gisteren... Ik was 22, studeerde en woonde in Den Haag, en vond een yogales bij K’dans in Den Haag bij docent Freija van Duine. Destijds wist ik er nog niks van, maar... toeval bestaat niet..., zij bleek een gecertificeerde Iyengar yoga docente te zijn. De lessen die continue anders waren, de precisie en aandacht in de houdingen en het effect hiervan op lichaam en geest deden mijn yogavlammetje ontwaken.
Mijn gezicht zag er rustiger uit, de huid en ogen zacht.
Ik weet nog goed dat ik het effect altijd heel duidelijk kon zien in mijn gezicht wanneer ik na de les in de spiegel keek. Mijn gezicht zag er rustiger uit, de huid en ogen zacht. Na de yoga ervoer ik meer ruimte in mijn lichaam én in mijn geest. Ik had wat meer afstand van de wereld om mij heen en daardoor meer ruimte om mijn reacties te observeren en bewustere keuzes te maken op bijvoorbeeld reacties. Ook begon ik te merken aan mijzelf wanneer ik een yogales miste. En zo begon de verslaving haha. In de tussentijd was ik een aantal keren verhuisd en zodra ik op een nieuwe plek kwam, begon direct de zoektocht naar een Iyengar Yoga les.
Ik wilde niet anders meer. Dit gaf mij zoveel!
Afwisseling, verdieping, dynamisch, maar ook herstellend, leren hoe het lichaam werkt en hoe jouw lichaam reageert, de filosofische achtergrond, kortom een levenslange studie! Ondertussen had ik al besloten: ‘Ik wil de opleiding doen!’ Uiteindelijk ben ik terechtgekomen bij Iyengar Yoga Zeeburg en ben ik de opleiding voor ‘Level 1’ gestart in 2014, en heb deze succesvol afgerond in 2017, onder de bezielende leiding van een fantastische en zeer ervaren senior Iyengar Yoga docent, Berber Schönholzer. Mijn 2e thuis noem ik het vaak. Nog steeds volg ik wekelijks als leerling de 'professionals' les bij Berber om mijn eigen practice te onderhouden en verder te blijven ontwikkelen. Continue training en bijscholing vindt plaats bij diverse 'senior' yogaleraren uit binnen- en buitenland, waaronder Abhijata Iyengar, Eyal Shifroni en vele anderen. En natuurlijk bij mijn leermeester Berber Schönholzer. Uiteraard naast een inmiddels goed opgebouwde, regelmatige eigen yogabeoefening thuis, in de studio of met mededocenten/ yogabeoefenaars.
Iyengar Yoga is een soort laboratorium
Senior yoga docent, Eyal Shifroni, legde uit tijdens een workshop dat Iyengar yoga een soort laboratorium is; een plek voor zelfstudie, beoefening met aandacht, observatie en reflectie waarbij er niet een gedefinieerd einddoel bestaat, maar de studie het doel op zich is. En dit tracht ik ook over te dragen in mijn lessen. Hierin heb ik een begeleidende rol om het vlammetje bij mijn leerlingen te doen ontwaken, zodat zijzelf geïnspireerd raken om verder op onderzoek uit te gaan in hun eigen laboratorium.
De bijna oneindige perspectieven laten zien en het delen van mijn eigen ervaringen, zodat mijn leerlingen hopelijk ook zullen ervaren wat yoga kan doen voor je. De mate van vrijheid en ruimte die er ontstaat. De intelligentie die wordt ontwikkeld waardoor je leert onderscheid te maken tussen uitersten, feit of fabel, discrimineren in de breedste zin van het woord, voor jezelf zorgen met aandacht en liefde, loslaten etc. etc. Op de conventie van Abhijata Sridhar Iyengar, de kleindochter van B.K.S. Iyengar, opende Abhijata het gesprek met ons, deelnemers van de workshop, over de betekenis van Iyengar yoga voor ons.
Ik bracht in dat ik mijn relatie met Iyengar yoga zie als een huwelijk waarbij er goede en minder goede periodes zijn, haat en liefde, waarbij er soms extra hulp van buitenaf nodig is, een zekere mate van afhankelijkheid in een oneindige verbinding die altijd bij je blijft en van waaruit de basis uit liefde bestaat en de wil om in verbinding te blijven en alles te accepteren en te ondergaan.
De resterende tijd wordt ingevuld met mijn werk als docent in het mbo/hbo onderwijs, tijd doorbrengen met mijn lieve man en zoontje. Samen genieten van ons prachtige huis met heerlijke tuin in Lelystad, regelmatig het bos in samen, tuinieren, lekker lezen en ik ben ook een fervent saunabezoeker 😉
Kwaliteitsborging middels het erkende Iyengar Yoga Certification Mark 'Level 1'
Als yogadocent beschik ik over het Iyengar Yoga Certification Mark op niveau 'Level 1'. Deze certificering is een erkenning dat de lessen voldoen aan de hoge standaarden van Iyengar yoga. Iyengar yoga is een systeem waarin hoge, internationaal gelijkgeschakelde kwaliteitseisen gesteld worden aan de leraren. Er is veel aandacht voor continue ontwikkeling en bijscholing. Een Iyengar yogaleraar worden en zijn, vraagt een enorme commitment. Op deze wijze wordt de kwaliteit van een Iyengar yogales gewaarborgd.

Tevens ben ik aangesloten bij de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) als erkend yogadocent.